Med

Med je dar narave, tekoče zlato, simbol življenja… Le kje se lahko čebelarji ponašajo s tako pestro paleto vrstnih medov kot prav v Sloveniji. Prav vrstnost medov je zaklad, ki ga slovenski čebelarji zagotavljajo s svojo dobro čebelarsko prakso in jim ga omogočajo pestre naravne danosti. Med je lahko nektarnega izvora, ki ga čebele naberejo na cvetju ali maninega izvora, ki ga razvijejo kolonije listnih uši in kaparjev, ki izločajo obilne količine mane.

Ali ste vedeli, da mora čebela za en kilogram medu obiskati 4000 cvetov oziroma prepotovati pot, ki je enaka sedemkratnemu obsegu Zemlje?

 

Vrste medu

AKACIJEV MED

Ima nežen okus in vonj. Deluje pomirjevalno, ugodno vpliva na apetit, blaži nespečnost, blagodejno vpliva na srčno mišico in ves prebavni trakt. Pomaga pri odvajanju vode iz organizma in ne draži želodčne sluznice. Posebno radi ga imajo otroci. Ta vrsta medu zelo počasi kristalizira.

CVETLIČNI MED

Travniški oziroma cvetlični med pridelajo čebele iz medičine različnega travniškega cvetja. To vrsto medu uvrščamo med blage, zato je primeren tudi za otroke in starejše ljudi. Pogosto se uporablja v kulinariki, posebej pa se priporoča srčnim bolnikom ter bolnikom z nizkim krvnim tlakom. Pomaga pri celjenju manjših ran.

Gozdni

GOZDNI MED – SMREKOV, HOJEV, MEŠANI

Gozdni med imenujemo po vrsti iglavca, na katerem so ga čebele nabrale. Gozdni med je temnejši in gostejši od cvetličnega. Vsebuje veliko železa. Krepi odpornost organizma. Priporoča se ob slabokrvnosti in ljudem, ki imajo težave s pljuči in ob prehladih.

Lipov

LIPOV MED

Pomaga pri premagovanju prehlada, deluje pomirjevalno in blaži krče in se priporoča osebam, ki imajo nizek krvni tlak.

Kostanjev

KOSTANJEV MED

Med vsemi vrstami medov je najbolj bogat  s cvetnim prahom. Blagodejno deluje na starostno oslabelost, različna živčna obolenja, obolenja jeter, dobro deluje na prebavila, srce in ožilje. Se priporoča sladkornim bolnikom, ker je najmanj sladek od vseh medov. Deluje močno antibakterijsko, zato se priporoča tudi ob celjenju manjših ran. 

Ali ste vedeli, da je med – strd?  Če se med strdi, vi pa ga želite tekočega, postavite posodo z medom v vodo, ogreto na 40 – 45  za toliko časa, da se bo med raztopil.