Matični mleček – kraljeva hrana

Je najbolj cenjen čebelji proizvod, ki ga izločajo mlade čebele. Z njim čebele prve dni hranijo ves zarod, kasneje pa le bodočo kraljico – matico. Naraven matični mleček je bele do bledo rumene barve gosto tekoč, značilnega vonja in kiselkastega okusa.  Vsebuje kompleksno mešanico sestavin: 10 – 18 % beljakovin (albumini, globulini, glikoproteini, lipoproteini, aminokisline), 9 – 15 % sladkorjev (predvsem glukoze in fruktoze), 1,5 – 7 % lipidov, veliko ključnih mineralnih snovi (kalij, natrij, kalcij, magnezij, železo…), vitamine (celotna skupina B vitaminov, vitamini C, H, D, A, K in E). V matičnem mlečku se nahajajo tudi nekateri encimi, nevrotransmitorji (acetilholin in holin), nukleinske kisline ter spolni hormoni (estradiol, progesteron, testosteron). Vsebuje tudi 1,5 – 2 % dragocene 10-hidroksi-2-dekanojske kisline (10-HDA), ki so jo v naravi doslej našli samo v matičnem mlečku, ter 3,10-dihidroksi dekanojsko kislino (3,10-DDA).

Deluje:

  • protivnetno, antibakterijsko in antivirusno
  • povečuje energijo, vzdržljivost in odpornost
  • sodeluje pri regeneraciji celic in tkiv
  • zmanjša nivo holesterola
  • pozitivno deluje na krvožilni sistem
  • stabilizira krvni pritisk
  • izboljšuje spomin
  • spodbuja imunski sistem
  • regulira prebavo in pospešuje apetit
  • vzdržuje ravnotežje hormonov v telesu
  • pomaga pri impotenci
  • zmanjšuje slabost in utrujenost
  • ugodno vpliva na artritis, slabokrvnost, mišično distrofijo, Parkinsonovo bolezen
  • zaviralno na rast rakavih celic

Ali ste vedeli, da ga morate uživati z leseno ali plastično žličko (ne železno) in da je 100 % naraven matični mleček zelo hitro pokvarljiv in mora biti obvezno hranjen v hladilniku (+ 4  )?

Ali ste vedeli, da ga morate jemati na tešče in vsaj 40 dni zapored?